Vin „alegerile”

O să mă refer doar la cele generale, parlamentare, la cele locale lucrurile sunt destul de simple dacă gândiți măcar minimal, așa că nu are rost să pierd vremea cu ele.

Sunt 3 mari tabere :

1) mergeți la vot
2) nu mergeți la vot
3) mergeți la vot si anulați votul

Conform legislatiei actuale, nu există cvorum de participare, deci, se ia din „câți votează”.
La ora actuală sunt cca 2 milioane membri ale diverselor partide, probabil că numărul va fi în urcare odată cu apariția de partide noi.

E logic că, cel puțin membrii de partid vor vota. Ar fi absurd să mai „stea” membri într o „structură” pe care o urăsc.

Deci, cel putin 12 % vor vota. Dacă mai adăugam la cei 12 % o parte a membrilor familiilor respectivilor, mai se fac, cel puțin, încă 4-5 %.

La ăștia se adaugă cei ce fac parte din sistem dar nu sunt membri de partid, pentru că nu le dă voie legea (militari, polițisti, jandarmi, magistrați), cred că lejer mai putem adăuga vre o 4-5 procente.

În final ajungem undeva pe la 20-22 %. Asigurat.

La ultimele cicluri de alegeri, procentul de participare a fost undeva în jur de 40 %, (chiar mai scăzut în cazul parlamentului European). Deci, faptul că nu o să votați nu va schimba nimic.

Ar mai fi cei cu „anulatul”. Mi se pare și mai absurd să faceți apel la „bunul simt” al sistemului crezând că anularea va fi ca o „palmă”. Din contră, vor considera că sunteți atât de proști încât nu ați înțeles cum și unde trebuie pusă ștampila. Si e logic să creadă așa câtă vreme :

1) Oricum va trebui să fie cineva în Parlament
2) Oricum va trebui să fie un Guvern

Soluția logică, dacă nu sunteți mulțumiți cu candidații ce vi se „propun”, ar fi să vă organizați voi și să vă desemnați proprii candidați…. deci să votați pe cei pe care îi vreți.

Partidele se pot organiza și non ierarhic, și, în mod sigur, candidații pot fi desemnați și prin votul tuturor membrilor. Ce vă împiedică sa faceți asta ?

Faptul că se poate este deja dovedit.

La ora asta există un astfel de partid „Democrație Directă România”
(puteți verifica pe site ul Tribunalului Municipiului Bucuresti, poziția 83)

Presupunerea mea este că nu aveți încredere în nimeni, indiferent cum ar fi ei, candidații, desemnați. Nu aveți încredere nici în cei pe care îi cunoașteți de o viață. Nu aveți încredere nici în vecinul de pe scara blocului, care nu a făcut niciodată politică. Probabil vă gândiți ce ați face voi și realizați că, mare parte din voi, în condițiile date, s-ar comporta la fel ca și actualii.

De ce ?

Pentru că bunul simț vă spune că nu puteți avea încredere în nimeni atâta vreme cât nu aveți nici un contract cu respectivul, atâta vreme cât nu aveți nici o pârghie să îl controlați odată ales.

Așa că, indiferent că participați la vot, că nu participați sau că participați și anulați votul, nu este decât o „frecție la un picior de lemn” atâta vreme cât :

1) Nu vă implicați să desemnați voi candidații, deci să inițiați partide non ierarhice (pe orizontală) în care membrii își desemnează, direct, candidații.

2) Câta vreme partidele respective nu au ca punct principal în program schimbarea prevederilor din Constituție astfel încât cetățenii să poată controla/ retrage/ cenzura „aleșii”.

Să fac totuși o referire și la „alegerile locale”.

În cazul alegerilor locale, ziceam că lucrurile sunt mai simple.

De ce ?

Pentru că, pur și simplu, în cazul consilierilor locali (echivalentul parlamentarilor de la nivel național) îi puteți retrage. Retrăgându-le calitatea de membru de partid ei își pierd automat și mandatul.

Așa că, pentru a controla „consilierii locali” nu aveți nici măcar nevoie de vre-o modificare constituțională. Aveți nevoie doar de organizare. De a constitui partide locale non ierarhice bazate pe principiile democrației directe.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.