Puterea corupe

Ce înseamnă, în fapt, ca poporul să aibe puterea ? Înseamnă să facă regulile conform cărora „lucrează” toate instituțiile puse de popor să le aplice… dar și să poată controla că instituțiile nu depășesc limitele regulilor stabilite.

Puterea poporului = poporul să hotărască regulile și să poată controla dacă ele sunt respectate.

Puterea poporului NU înseamnă să aleagă niste „regi” care la rândul lor numesc niște „zapcii” prin care să vă exploateze.

ZAPCÍU, zapcii, s. m. (Înv.) 1. Cârmuitor al unei plăși, subordonat ispravnicului (și însărcinat cu strângerea dărilor). 2) Slujbaș care strângea datoriile și plățile neachitate

Ce putere are poporul dacă el nu poate, nu să facă regulile fundamentale în Constituție, în baza cărora se dau celelalte legi, dar nici măcar să facă apel la legea fundamentală, la Constituție, atunci când așa zișii „aleși” dau legi care o încalcă ?

Chiar Thomas Hobbes, cel pe a cărei „filozofie” funționează statele actuale, susține, în opera sa de căpătâi, Leviatanul, că „Omul e lup față de alți oameni”.

Păi dacă este corect în ce susține, e la „mintea cocoșului” că, dacă dai „puterea” unor „lupi” ei vor deveni mai „lupi” față de restul. Dacă „Omul e lup față de alți oameni” în condiții normale, cum va fi el atunci când va avea puterea deplină ?

„Puterea corupe; puterea absolută corupe în mod absolut”
– Lord Acton

„Cu cât sunt mai multe legi, cu atât statul devine mai corupt”
– Tacitus

Aveți mai jos 2 studii care demonstrează ce se întâmplă când delegi puterea.

1. Studiu – puterea corupe chiar şi persoanele oneste.

A fost constituit astfel un grup de voluntari care au fost supuşi la o serie de teste psihometrice, concepute pentru a măsura variate diferenţe individuale, printre care şi onestitatea. După aceea, participanţii au jucat „jocul dictatorului”, unde au avut un control complet asupra deciziilor privind compensarea pentru ei înşişi şi pentru urmaşii lor.

Cum era de aşteptat, rezultatele au arătat că cei care au fost clasificaţi ca fiind mai puţin cinstiţi au prezentat comportamentul cel mai corupt. Dar surpriza a fost că şi cei care au realizat iniţial scoruri mari la onestitate, în timp, nu au scăpat neatinşi de natura coruptivă a puterii. ( Articolul complet aici )

Jocul dictatorului

2. Puterea „corupe” și provoacă dependenţă, asemenea cocainei.

Vigilenţa, încrederea în sine, energia şi euforia, dar şi anxietatea, paranoia şi neliniştea sunt unele dintre efectele pe care le provoacă cocaina, dar şi puterea.
Prea multă putere, ca şi prea multă cocaină, poate avea efecte negative, cum ar fi aroganţa, nervozitatea sau dependenţa.

Aşa se explică şi temperamentul coleric şi comportamentul excentric şi uneori agresiv al celebrităţilor, mogulilor sau politicienilor.

„Babuinii aflaţi jos pe scara ierarhică au niveluri scăzute de dopamină în creier. Când sunt „avansaţi”, nivelul dopaminei creşte. Asta îi face mai agresivi şi mai activi din punct de vedere sexual. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu oamenii atunci când primesc puterea. Similar, când sunt retrogradaţi, nivelul dopaminei scade, iar oamenii devin mai stresaţi, scăzându-le în acelaşi timp capacitatea cognitivă”, a explicat dr. Robertson. ( Articolul complet aici )

The Winner effect, how power affects your brain – Cum iti afecteaza puterea creierul

Citeste si articolul urmator – Puterea, un magnet pentru psihopați