Legi vs Constituție

Lăsând la o parte „competența” sau „independența” politică a CCR (Curtea Constituțională Română), totuși, așa cum e ea, e singura în măsură să se „pronunțe” atunci când o lege încalcă Constituția.

Când CCR constată neconstituţionalitatea unor legi, acestea sunt suspendate automat timp de 45 de zile de la publicarea deciziei „Curţii” în Monitorul Oficial. Dacă Guvernul sau Parlamentul nu intervin în acest interval cu modificări adecvate, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează definitiv efectele juridice, devenind inaplicabile.

Chiar daca prevederi ale legii devin inaplicabile ca urmare a declararii neconstitutionalitatii lor… legea efectiv… ramane cum a fost daca Parlamentul sau Guvernul nu o modifica.

Deci… doar Justitia va tine cont (eventual) de decizia „CCR” si va face (eventual) abstractie de prevederea din lege declara neconstitutionala cand va da sentinta.

Pentru noi, cetatenii, legea declarata neconstitutionala ramane la fel… deci pentru a nu ajunge in Tribunal sa stam la mana unui judecator care poate sau nu sa tina cont de decizia CCR… ar trebui sa o respectam chiar si asa… declarata neconstitutionala.

Noi cetatenii suntem obligati sa cunoastem legile… necunoasterea legii nu ne scapa de pedeapsa… dar nu cred ca trebuie sa cunoastem si deciziile CCR… care sunt extrem de alambicate si greu de inteles chiar si pentru judecatori.

Este aberant să ai legi anticonstituționale intr o „democrație” CONSTITUTIONALA, dar si mai aberant este ca nimeni să nu suporte nici o consecință.

Toți cei ce au permis ca acea lege sa intre in vigoare fara a i verifica constitutionalitatea ar trebui să își piardă mandatul plus alte pedepse.

Dupa declararea unei legi sau prevederi a unei legi ca neconstitutionale ar trebui sa existe un termen fix si scurt pentru ca Parlamentul sa o modifice… in caz contrar parlamentul sa se considere dizolvat si sa se organizeze noi alegeri.

Daca incalcare Constitutiei nu este pedepsita, evident ca ea este „facultativa” si faptul ca unii o numesc „lege fundamentala” este o mare manipulare… praf in ochii „prostimii” care are impresia ca… daca se tine un referendum pentru adoptarea sau modificarea Constitutiei… votul lor ar conta.

Acolo unde nu există pedeaspsă, nu este o obligație, este doar o recomandare, ceva de care dacă vrei ți cont, dacă nu… nu.

Vi se pare normal ca una din puterile „statului”, Justitia să nu poată judeca si pedepsi încălcări ale „legii supreme” ale celor ce adopta legi ce o incalca?

Dacă „reprezentanții” se îndoiesc de neutralitatea și independența „justiției”, cum ne pot cere nouă cetățenilor să avem încredere în ea ?

Apoi, Constituția nu poate fi modificată unilateral de parlament. Pentru orice modificare a ei este necesar, obligatoriu, un referendum. Ceea ce, logic, înseamnă că, inclusiv cetățenii ar trebui să fie în măsură să o apere și să poată cere ca verificarea constitutionalității legilor să se facă obligatoriu.

Este absurd ca… cetățenii, nici macar daca se aduna un anumit numar de solicitari, sa nu poata sa solicite CCR sa verifice contitutionalitatea unei legi. Pur si simplu nu se poate… nici daca 1 milion sau 10 milioane de cetateni ar cere asta.

La ora actuala, doar in cadrul unui proces, poti introduce o exceptie de neconstitutionalitate doar daca esti efectat in mod direct. Nu e normal ca doar printr un proces sa pot sa ajung sa cer verificarea constitutionalitatii unei legi. Cetatenii ar trebui sa poata cere verificarea constitutionalitatii unei legi sau prevederi legale oricand considera necesar.

Ințeleg că cetățenii sunt un „0” în privința procesului legislativ (că ar fi „proști”, deși, și parlamentarii, cu o zi înainte de a fi parlamentari erau la fel de proști”, mă întreb cum de devin „deștepți” peste noapte), că nu pot să retragă „aleșii”, ceea ce încalcă orice principiu „de drept” (deși e aberant ca „regulile politice” să încalce „regulile de drept”), dar e de neînțeles faptul că cetățenii nu pot nici măcar să ceară, singurei „instituții” ce are căderea, să se pronunțe pe constituționalitatea unei legi.

Nu să decidă cetățenii dacă sunt sau nu constituționale, dar nici măcar să nu aiba dreptul să ceară CCR să se pronunțe întrece orice limită de bun simț.

Pentru ca nesimtirea „statului” fata de cetateni sa fi completa… incepand cu 2010… instantele nu mai sunt obligate sa astepte decizia CCR inainte de a se pronunta…. chiar daca a fost introdusa o excpetie de neconstitutionalitate.

Motivul invocat… „procesele ar dura prea mult”. E vina cetatenilor ca Justitia nu are si ea jurisdictie pe Constitutie? Ca doar CCR „taie si spanzura” pe Constitutie? Ca… CCR nu are un termen limita pentru a se pronunta pe o exceptie de neconstitutionalitate?

Treziti-vă, mergeți la cauzele care vă limitează drepturile și libertățile și nu vă mai lăsați manipulați de diverse grupuri, care se rotesc la putere, și care vă scot în stradă pentru a își rezolva disputele dintre ele.

Nu vă mai distribuiți unul altuia „postări” cu fragmente din Constituție. O faceți inutil.
Cereți-vă dreptul de a obliga CCR să se pronunțe.

PS.
Nu e destul că, Constituția e făcută „varză” prin tot felul de articole cu „excepții”, că are o marjă de manevră extrem de mare, că se poate „trage” de ea extrem de mult ? Ca la un punct dintr un articol se da o „sentinta” absoluta si la urmatorul se face o „derogare” „discreta” si se limiteaza drepturile sau se permite limitarea lor prin „alte legi”?

Chiar și în condițiile de mai sus, în care ea e atât de permisivă, să mai fie și încălcată iar cetățenii să nu poată cere, obligatoriu, CCR să se pronunțe cu privire la legile pe care, cetățenii consideră că o încalcă, este NESIMTIRE la modul absolut. Să nu mai vorbim de faptul că atunci când „aleșii” nu fac nimic pentru a îndrepta, măcar legile dovedite ca fiind neconstituționale, cetățenii ar trebui să poată să intervină și să îi forțeze să o facă.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, joi, că sunt peste 14.000 de legi care nu au fost puse în acord cu deciziile CCR, afirmând că Parlamentul nu a făcut nimic, până în prezent, nici în privinţa ”ordonanţei Dragnea”.

”Noianul acesta de legi (necorelate cu deciziile CCR-n.r.), peste 14.000 de legi în vigoare, greu să mai fie corelate. Ar trebui să o luăm de la captăt. Să le ştergem să facem altele”, a conchis Zegrean.

Deci retineti :
– 14.000 de legi de care se știe că NU sunt constituționale. Câte or mai fi din totalul de cca 100.000 emise în ultimii 26 de ani ?

România, ţară guvernată de 95.000 de acte normative

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Constitutie si legi și etichetat cu , , . Salvează legătura permanentă.