Democrația și problema „proștilor”

Mereu apar „luminați” care dau o privire peste ceva și deja sunt capabili să dea verdicte. Chiar faptul că puteți da un „verdict” după o primă privire ar trebui să vă pună pe gânduri.

Intâi de toate trebuie menționat un lucru :

Democrația directă se referă la perioada dintre 2 cicluri electorale, adică la ce se întamplă după ce întreaga masă de electori au făcut alegerile pe bază de promisiuni (minciuni).

Se tot ridică 2 „probleme”.

Oamenii nu pot vota toți pentru că nu toți au acces la internet.

Cei ce ridică problema sunt deja pe Facebook, deci cei vin cu argumentul ăsta au internet. Adică vre-o 8-9 milioane, care ar depăsi deja 50 % din populația cu drept de vot.

Internet nu ai doar cu un desktop sau un laptop, conectat printr-un cablu. Internet poți să ai prin „date mobile” (smartphone, tabletă) care sunt accesibile în peste 90% din cazuri.

Altă problemă este că oamenii (românii) sunt proști.

Culmea, mai fiecare din „deștepții” care aduc argumentul ăsta a fost făcut „prost” sau „idiot” măcar odată în viață. Doar că, nimeni nu se consideră prost, în schimb îi consideră pe toți ceilalți, inclusiv pe conducători.

Se aduc exemple cu oameni care se calcă în picioare la tigăi sau care se târăsc pe coate în jurul unor clădiri. Dar v-ați gândit vreodată că aia sunt doar o minoritate? Că ei sunt scoși mereu în față de mass-media ca să vă facă să credeți asta, că am fi un popor de tâmpiți?

Chiar sunt cei 400 din 400.000 care se înghesuie la deschidera unui supermarket reprezentativi? Aveți impresia că doar în România se întâmplă așa ceva?

Culmea este că mai toți îi consideră și pe „guvernanți” proști și incompetenți.

Păi dacă oricum prostia este la putere, nu este mai logic ca, măcar cei ce se cred “deștepți” să aibe un cadru în care pot influența deciziile “proștilor”?

Într-un sistem reprezentativ, pe lângă prostie mai este si rea voință, interese de grup. Pe când într-o democrație directă este de luptat cel mult împotriva “prostiei”.

Niște “prosti” ținuti în cușcă, vor ramane pe veci la fel, pe când niște “proști” liberi au țansa de a mai acumula ceva. Măcar în urma greșelilor direct făcute de ei, acestea se vor resimți imediat și astfel vor putea face o legătură directă între cauză și efect.

Dacă populația nu este educată… nu tot aceeași populație needucată va alege și reprezentanții, care vor fi asemeni ei.

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Diverse și etichetat cu , , , , . Salvează legătura permanentă.