Alegeri locale

Oameni buni… sunt „alegeri locale”… nu generale. Acum vă alegeți „primarul” și „consilierii”. Aveți ocazia să îi cunoașteți personal, să îi căutați, să vedeți ce spun și ce au făcut la viața lor… pentru alții… nu doar pentru ei.

Nu stați să vă indice mass-media pe cine să votați. Mai aveți câteva zile, „obosiți-vă” un pic și căutați-i.

Lăsați „politica macro” și ieșiti afară, discutați cu venicii, cu prietenii, obligați candidații să-și ia niște angajamente scrise… în caz contrar, dacă nu le respecta… „pichetați-i”, hărțuiți-i, făceți-le viața grea.

Aștia, pe care îi alegeți acum, rămân acolo cu voi, nu „fug” la București.

Dacă v-ați fi trezit din timp, nici nu era necesar să mai votați partide, dacă ați fi identificat persoanele capabile, în cei 4 ani avuți la dispoziție, peste câteva zile puteați să sperați la ceva.

Așa ce o să faceți ? O să puneți ștampila iar pe un partid cu o listă de necunoscuți și apoi o să vă mirați că nu știți cine sunt ?

Mi se pare culmea absurdului ca „X” din orașul/comuna „Y” să întrebe pe facebook pe alții din alte orașe/ comune… cu cine să voteze, în loc să caute „candidatul local”, să îl chestioneze, să vorbească direct cu el :)))

Sunt cca 3.000 de comune în România… populație cca. 10 milioane. Jumătate de România se „elibera”, dacă măcar ăia care au posibilitatea să se cunoască între ei… deschideau capul și chiar le păsa ce votează.

Mult peste jumătate (de fapt cca 13 milioane din cei 18 milioane cu drept de vot) din populația României trăiește (încă) în comunități mici, de până in 50.000 de locuitori.

Dacă la nivel de țară este greu ca un candidat să fie cunoscut de majoritatea cetățenilor țării și singura „sursă” de informare rămâne în continuare mass-media și CV ul respectivului, în comunitățile mici (în special în comunele de până la 5.000 de locuitori) cam toți se cunosc între ei.

E adevarat că pot fi persoane capabile și bine intenționate care nu candidează din diverse motive. Unii sunt scârbiți de politică, la alții nu le place pur și simplu să ajungă în postura de „șefi”, pentru că asta ar atrage o gramadă de oportuniști în jururl lor. Si unii chiar nu vor să își trăiască viața în incertitudine. Adică puși în siuația de a se întreba mereu dacă cei din jur sunt cu adevarat bine intenționați sau doar niște lingăi ordinari. Oricum cei din categoria asta, care ar fi capabili să ocupe o funcție, atât din punct de vedere moral cât și calitativ, nu au nevoie să fie guvernați. Sunt persoane care sunt capabile să se descurce singure în orice sistem.

Dar ceilalti, care simt nevoia să fie „guvernați”, ce imediat după alegeri încep să se plaâgă că „aleșii” sunt „bandiți”, de ce nu se organizează să identifice ei singuri persoane capabile, să meargă și să le propună să candideze și, mai mult… să le și sprijine post electoral ?

Există cateva variante :
1- Ori nu este nimeni cu adevărat capabil
2- Ori există persoane capabile dar se știe cu siguranță că puterea ce o vor avea îi va corupe (pentru că și cei ce aleg se gândesc că și ei ar putea fi corupți, nu i așa ?)
3- Ori invidia că unul dintre ei ar ajunge mai presus de ei îi face să voteze în continuare persoane din partidele pe care le înjură de 26 de ani.

Nu vi se pare ca, in oricare din variantele de mai sus, singura solutie ar fi cetatenii comunitatilor sa participe la deciziile luate in comunitati si sa poata in orice moment sa retraga (printr o procedura simpla) pe cei ce nu isi indeplinesc indatoririle ?

Dacă la nivel de țară se mai pot găsi unii care să afirme că democrația directă nu este posibilă, ei bine, la nivel local ea este perfect funcțională. Ea a funcționat acum 2.500 de ani foarte bine la o populație de cca 50.000 de locuitori. Nu văd de ce nu ar funcționa acum, când posibilitățile de comunicare și de informare din prezent le ar părea vechilor greci ceva „extraterestru”.

Mai se poate invoca că atunci aveau „sclavi” și că aveau mai mult timp liber. Ei bine, acum avem „mașini”, „roboți”, „telefoane”, „tablete” si „computere”. Toti au timp liber. Doar că, depinde cum vor să îl folosească. Fiind parte la deciziile ce le afectează viața lor și a copiilor lor, sau uitându se la emisiuni de mondene sau pierzând vremea pe FB să se plângă de problemele cauzate tocmai de lipsa lor de implicare în loc să folosească FB pentru a îsi rezolva cu adevărat problemele.

Populaţia României pe localităţi

download (1)

Atasamente

Comentarii

Acest articol a fost publicat în Sistemul electoral și etichetat cu , . Salvează legătura permanentă.